Геграфічні новини

Вчені знайшли 12 типів веселок

Французький метеоролог Жан Рікар запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона дозволить навіть далекій від науки людині зрозуміти, за яких атмосферних умов виникає веселка. Про це з посиланням на доповідь, яка прозвучала на конференції Американського геофізичного союзу повідомляє National Geographic.
Далеко не завжди веселка складається з семи смужок різних кольорів (від червоного до фіолетового). Іноді над першою видніється друга, менш яскрава, з кольорами в зворотному порядку, іноді в середині зустрічається темна смуга, іноді відсутній один або кілька кольорів.
Стандартні класифікації веселок спираються на розмір крапель дощу, з яких утворюється дане природне явище: чим більше краплі, тим яскравіші кольори. Інший спосіб заснований на обчисленнях висоти Сонця над горизонтом.

Найсухіша пустеля планети зацвіла розмаїттям квітів

Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до несподіваного явища в пустелі Атакама на узбережжі Чилі. Найпосушливіше місце на планеті вдруге за рік покрилося яскравим квітковим покровом.
Пустеля Атакама вважається найсухішою на Землі. На її території дощ випадає раз на кілька десятків років. Рівнинна частина пустелі практично позбавлена живих організмів, зустрічаються тільки лишайники, синьо-зелені водорості та дрібні кактуси.

Морський лід вважають причиною частих холодних зим в Европі

Суворі зими стають все більш частими в Європі, і багато вчених звинувачують в цьому танення арктичних льодів, що змінює режим циркуляції в атмосфері. У новому дослідженні була виявлена безпосередня «точка впливу» Арктики на зимову погоду в Євразії: це льоди на кордоні Баренцева і Карського морів. Про свої висновки вчені розповіли в журналі Nature Geoscience, а коротко про їх роботу пише Science News.

Коментарі